Jak se repasuje počítač (pořádně)

Následující text popisuje postup práce s počítačovými sestavami, obdobný je ale i u serverů či notebooků a části podobně fungují rovněž u UPS či jednotlivých počítačových komponent.

Příjem

Vše samozřejmě začíná na příjmu, kde se už sestavy dělí na šuntovní skládačky, které jsou opět rozebrány na použitelné díly, zbytek (papírové skříně, životu nebezpečné „zdroje“ a podobný odpad) jde rovnou na sešrotování; trochu lepší skládačky, kde má smysl zachovat i skříně či zdroje na samostatný repas/budoucí použití; brandované sestavy alespoň trochu na úrovni a totéž, ale očividně poškozené či neúplné. To se vytřídí do příslušných míst. Dále se podívejme na brandované sestavy, tatáž procedura vlastně platí i na komponenty ze skládaček, pokud někdo chce v některém ohledu lepší konfiguraci (hlavně tišší), ze kterých se pak taková poskládá.

Testování

Rozumně vypadající a z větší části úplné brandované sestavy jdou po vyfoukání kompresorem na otestování, zda vůbec fungují (nefunkční jsou zařazeny stranou, případně pokud jsou dostupné náhradní komponenty, jsou vyměněny rovnou a vadné odloženy k servisu). Pokud fungují, jsou popsány dle jejich konfigurace, případně ještě i narychlo upgradovány (hlavně RAM) a následně zkatalogizovány. Občas si je už v tomto stavu ve větším množství berou partneři, ale jelikož jsou to často rovněž lopaty s minimálním vztahem k věci a repasovat to neumí, tak budeme větší část snahy alokovat na repase v naší vlastní režii.

HW část

Následuje samotná repase, jejímž prvním krokem je HW část. To zahrnuje zevrubnou kontrolu osazení a jelikož je bohužel málokdy kvalitní, částečnou či úplnou demontáž, výměnu všech nevyhovujících kondenzátorů na deskách i ve zdrojích a opětovná montáž. Ať už je nevyhovující osazení rovnou špatné, nebo to teprve hrozí, bereme to jedním vrzem všechno, nemá smysl čekat, až to odejde u zákazníka a tím okrádat nejen o čas jeho, ale i sebe. Jak probíhá taková oprava či repase se můžete dočíst například v některém z našich článků na Hardware Insights.

Ve spojení s dočištěním interiéru je případně součástí i mytí exteriéru. Zde už jsme někde na 2-4 hodinách intenzivní práce s jednou sestavou. V případě nutnosti aktualizace BIOSů a jiného FW dochází již následně k instalaci OS, jelikož v posledních mnoha letech je již kloudná aktualizace FW normálním způsobem (z DOSu) nebetyčná až nemožná pakárna a je bohužel nutné to dělat zásadně nevhodným způsobem (z oken). Pokud to není třeba nebo to jde normálně, dochází rovnou k případnému upgradu CPU, osazení disků a následně instalaci SW.

SW část

Operační systém instalujeme kompletně, tzn. včetně všech aktualizací. V případě Windows Vista jsme jen toto díky rozsáhlému výzkumu smrskli na asi den až dva práce, další výzkum je ovšem ještě před námi v oblasti neoficiální aplikace aktualizací pro Server 2008 (jádro 2008/Vista totiž bylo ještě několik let po údajném ukončení podpoty stále supportované, což většina špičkových odborníků z ostatních společností ani neví), byť prvotní část je již za námi a dokážeme Vistu dodat nejen vyladěnou, ale kompletně aktualizovanou, a to včetně několika vln oprav na meltdown/spectre a násl. U Win 7 se to dá již za necelý den a to díky odladění procesu už i včetně odebrání šmírovacích aktualizací, pozvypínání zbytečného balastu, odladění a instalace základních programů (včetně jejich nastavení) zhruba do stavu, v jakém bychom daný počítač používali my sami. V případě instalace na magnetický disk rovněž defragmentace programem Vopt 9. SW část tak zabere další den až dva práce dle konfigurace, ne nepřetržité, ale průběžně je nutné se tomu věnovat. Odpadu jako sou vosmičky a jiný desítky se vyhýbáme, jak čert kříži, s tím se musí zákazníci už špinit sami.

Po komplením odladění následují také zátěžové testy po dobu dnů až týdnů, během nichž zpravidla přeměříme spotřebu sestavy v provozních stavech (krásně se pak vyvrací stupidní plky o vysokých spotřebách apod.), otestování výkonu a správné funkce důležitých věcí (např. akcelerace Full HD/4k videa, případně schopnost přehrávat i bez akcelerace) a rovněž monitoring provozních parametrů. Při zjištění např. i nevyhovujícícho chlazení určitých komponent (což se nestává tak zřídka) ještě zpětně adresujeme i toto.

Závěrem

Jak vidno, každému stroji se věnujeme individuálně tak, aby plně vyhovoval naší představě toho, jak to má vypadat, což zahrnuje v součtu asi 6-20 hodin práce. Na jednu sestavu. U skládaných sestav (na míru) nejdeme pod dva dny intenzivní práce. Při rozpočtu na hodiny tak dostáváte občas služby metaře pražských chodníků a počítač k tomu zdarma. Může se tedy stát, že nám platíte almužnu a přestno je konfigurace ve výsledku dražší, než někde jinde. To se stává vždycky, protože vždycky budou nějaké lopaty, které práci odfláknou a jedinou jejich přidanou hodnotou je konkurence cenou. Někdo rozdává počítače i zadarmo, tudíž touto logikou bychom měli ještě platit za to, že si je snad ráčíte odnést, že? To je očividně poněkud absurdní a stejně tak je absurdní, abychom museli být nejlevnější. Jelikož se snažíme být hlavně na rozumné úrovni nejkvalitnější a našim repasovaným počítačům skutečně věříme, v základu na ně již poskytujeme dvouletou, zpravidla rovnou i tříletou záruku. Pokud jste tedy mezi 10 % uživatelů, které zajímá zejména kvalita a spolehlivost a jste ochotni na to trochu přispět, zavítejte do naší nabídky :)

Další informace